5.Sınıf Konuları




"Bilişim Teknolojileri ve Yazılım" Dersinin haftada 2 saat zorunlu olmasıyla birlikte, öğrencilerimize 5. Sınıftan başlayan etkili ve eğlenceli bir eğitim planı hazırlanmıştır. Belirlenen konuları destekleyen basılı bir materyal olmaması nedeniyle Akıllı Çalışma Defteri yapısında Bilişim Kitapçığı hazırlanmıştır. Böylece öğrencilerimiz kaynak edinerek, çalışma soruları, ödevler ve etkinlikleri bir arada kullanabilmektedir.

5.Sınıfta Öğrencilerimiz;

 

  • Donanım ve Yazılım kavramlarını, Bulmaca Etkinliği, Bilgisayar Çizimleri, Kasa inceleme, Poster hazırlama ve Videolar ile bilgisayarın temel yapısını öğrenirler.
  • Yazılım ve Yazılım türleri, Virüsler ve korunma yöntemleri işlenirken yaratıcı drama teknikleri, Videolar ile görsel-işitsel örneklemeler kullanılır.
  • İnternetin doğru ve etkili kullanımı, internet üzerinde araştırma yaparken ve kaynak kullanırken yararlanacağımız etkili yöntemler işlenir. İnternette bizleri bekleyen teklikeler ve riskli durular hakkında haberler ve animasyonlu videolar kullanılır. Deneyimler paylaşılır, öğrencilerin kendi çözümlerini keşfetmelerine ortam sağlanır.
  • E-Posta kullanımı ve e-posta gönderimi hakkında bilgilendirme yapılarak mail alma, okuma, gönderme uygulamaları yapılır. 
  • Power Point ile doğru ve etkili sunu hazırlama, topluluk önünde etkili bir sunum yapma konularında deneyim kazanmalarına olanak sağlanır. Sosyal Bilgiler Ve Fen Bilimleri içeriklerinden seçilen konuları grup çalışması ile sunuya çevirirler, 2-3 haftalık uygulama sürecinden sonra her grup konusunu arkadaşlarına sunar. Göz teması, ses tonu, doğru duruş pozisyonları hakkında bilinçlenen öğrencilerimiz sunumlarını büyük bir keyifle ve etkili şekilde tamamlarlar.
  • Excel Programının 5. sınıf sürecinde ilk aşaması tamamlanmaktadır. Öğrencilerimizin tablo kullanımını pekiştirmeleri, grafik kullanmaları, basit matematiksel işlemleri otomatik olarak yaptırmaları ve tablo biçimlendirmeleri kazanım hedefleri olarak belirlenmiştir. Uygulamalı olarak yapılan çalışmalarda öğrencilerimiz rahatlıkla yönergeleri tamamlayabilmektedir.
  • Algoritma kavramı Code.org sitesi üzerinden yapılan çalışmalar ile pekiştirilir. Akış diagramları ile günlük yaşamdaki problemleri algoritmik bakış açısıyla planlamalarına imkan sağlanır. Kodlama ve algoritmik düşünme yeteneğinin temelleri atılır.
  • İnternet sitelerinin çalışma mantıkları, barındırılmaları ve yayınlanması hakkında bilgi sahibi olan öğrencilerimiz, HTML dili ile herhangi bir arayüz program kullanmaksızın, kodlama yaparak sayfa oluştururlar. Kodlanan sayfa görüntüleri yıl sonunda seçilerek mevonlinegazete.com sitesi üzerinden yayınlanırlar.